Екологічний бумеранг "Дихає природа нашими гріхами"

У світі  5 червня відзначається  День навколишнього середовища, який у 2023 році присвячений проблемі пластикового забруднення.

Концепція Всесвітнього дня навколишнього середовища була започаткована на Конференції ООН з проблем навколишнього середовища людини, яка проходила в Стокгольмі, Швеція, з 5 по 16 червня 1972 року. Під час цієї конференції делегати обговорювали різні екологічні проблеми та виклики, що постають перед світом.  Саме 5 червня Генеральна Асамблея ООН оголосила Всесвітнім днем ​​охорони навколишнього середовища, щоб відзначити початок глобальної екологічної обізнаності та дій. Відтоді Всесвітній день довкілля відзначається щороку з іншою темою. Перший Всесвітній день навколишнього середовища відзначався в 1973 році під гаслом "Земля тільки одна".

Світ потерпає від пластикового забруднення, яке охопило як глибини світового океану, так і гірські вершини. Пластик не розкладається у природі, а лише розпадається на дрібні часточки мікропластику. Вони настільки дрібні що потрапляють у кров та навіть мозок людини, нашу рослинну та тваринну їжу.

Наразі у світі виробляється 430 мільйонів тонн пластику на рік, дві третини з яких є недовговічним продуктом, який незабаром стає відходами і не підлягає переробці. Виробництво планується потроїти до 2060 року. Окрім того, навіть пластик який можна переробити не завжди стає вторсировиною. Часто такі відходи потрапляють на звалища, зокрема нелегальні, та забруднюють землі і води.

Так найбільша сміттєва пляма у Тихому океані сягає від 700 тисяч до 1,5 млн км2. Ймовірно, у плямі знаходиться близько 1,8 трильйона шматків пластику вагою близько  80 000 тонн.    

Пластикове забруднення не лише знищує живих істот та провокує смертельні хвороби у них, а й сприяє появі стійких до антибіотиків бактерій.

 Окрім впливу на живу природу пластик та нафта утворює специфічне забруднення геологічних порід.

Варто зауважити, що переробка пластику все ще є одним з найважливіших способів боротьби з забрудненням та заощадженням ресурсів планети. Адже це дозволяє не використовувати нові обʼєми нафти для виготовлення нового пластику.

Наразі низка країн бореться з пластиковою навалою завдяки забороні на пакети-маєчки, одноразовий посуд, впровадженню розширеної відповідальності виробника тощо. І Україна одна з таких країн.

Нагадаємо, дослідження австрійських вчених показало, що часточки полістиролу, пластика з харчової плівки, можуть потрапляти в людський мозок всього за 2 години.

Ми всі живемо на одній планеті і, забруднюючи її, шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Разом ми здатні зробити довкілля кращим, і надалі не забувати про його охорону та збереження природних скарб










 

Коментарі