«Пророки рідної землі»


Наша країна багата талановитими людьми. От і на січень припадає багато ювілейних дат. Наша бібліотека об’єднала ці дати в один проєкт «Пророки рідної землі». Сюди ввійшли наші чудові письменники Ю.О. Збанацький (110 р.); С.В. Руданський (190 р.); С.В. Васильченко (145 р.); та лідер ОУН С.А. Бандера (115 р.). Кожний з цих діячів вніс свій значний вклад у розвиток своєї держави.

«Степан Бандера: у пошуках істини» до 115 р. від дня народження Степана Бандери. (1.01) Виставка – роздум.

1 січня ми відзначаємо день народження  Степана Бандери. Завжди ця постать викликала суперечливі емоції в суспільстві, і не тільки радянському. Цією людиною лякали весь світ. А чи й справді він був таким страшним? Ні, ця людина завжди боролася за незалежність України. А страшним його зробила радянська пропаганда. Бо Незалежною, Україна була не потібна в усі часи.

Бандера разом із Ярославом Стецьком був автором Акта відновлення Української держави 30 червня 1941 року.

Бандерівці – головний страх російських пропагандистів. Фейків і міфів на цю тему розганяють все більше, і це не просто брехня, а технологія! Стратегія кремля – роз’єднувати, аби українці продовжували сперечатися: герої вони чи зрадники. А росіяни нехай вважають українців кровожерливими русофобами, тому що у москві бояться страшної для росіян правди. Тільки злочини радянського режиму, котрі оправдовує та продовжує кремль, - причина кровопролитної 20-річної боротьби Української повстанської армії. І відстоювала УПА не фашизм, а антиімперіалізм!

Нюрнберзький трибунал не визнав провини у військових злочинах ні Степана Бандери, ні повстанців!

І бандерівці, і нинішні українці хотіли й хочуть одного – вижити й створити вільну, демократичну Україну!

«Він трепетно живе у кожному рядку» до 110 р. від дня народження Ю. О. Збанацького. (1.01) Виставка – персоналія.

Дещо призабутий український письменник Юрій Збанацький. А твори його потрібні і дорослим, і дітям. Письменник розкриває внутрішній світ дитини, підлітка, юнака, знайомить з їх складним світосприйманням. І завжди вимагає уваги до пошуків і мрії, які неодмінно повинні супроводити його юного героя в житті, вимагає поваги до особистості дитини.

У творах для дорослих широко відбите багатство людського досвіду. Письменник воістину живе між добрими людьми, щедро заселяє ними сторінки своїх творів, і ми захоплюємося сердечністю цих людей, яких не похитнули випробування на складних і нелегких життєвих шляхах.

«Лицар українського слова» до 190 р. від дня народження С. В. Руданського. (6.01) Виставка – портрет.

 Поезія Степана Руданського була оригінальним явищем в українській літературі шевченківського періоду.

Найвищі досягнення Руданського як поета лежать у царині гумористики. Гуморески Руданського - це невеликі віршовані твори, написані на основі фольклорних джерел, в яких у гумористичному світлі розкриваються різні соціально-побутові ситуації з життя широких народних мас різних національностей і різних суспільних прошарків, висміюються з позицій народної моралі всілякі недоладності суспільного життя, негативні риси людського характеру.

Окремий жанр поет - співомовки це гумористично-сатиричні віршовані твори. Вони надзвичайно колоритні, бо створені на основі народного гумору, анекдотів, приказок, гуморесок.

«Дивосвіт творів Степана Васильченка» до 145 р. від дня народження С. В. Васильченка. (8.01)  Виставка – огляд.

Серед класиків української літератури важливе місце займає письменник-реаліст Степан Васильченко. Він відомий вчитель, розвинута особистість і просто творча людина. Його багатогранність вражає.  У творчості Васильченка виразно відчувається її співзвучність з народнопісенною поетикою. Ця співзвучність виявилась у мові і стилі, у принципах побудови художніх образів. Уся його творчість наскрізь перейнята мотивами народних казок, пісень, народнопоетичною фантастикою.

Автор в своїх творах підносить пекучі питання, українського, селянського життя. Висвітлювати прагнення й бажання народу, боротьбу за визволена й незалежність трудящої людини, надію на радісне, світле майбутнє – Був його обов’язок, як і інших відомих письменників. В його творах поєдналась енергійність, сила, "двигун" до досягнення, і біль, прикрість за свою Батьківщину.










Коментарі