Літературна галерея «Матвій Номис (Симонов) український етнограф, фольклорист, письменник»

Якщо кожного з нас, попросити назвати декілька прізвищ представників української літератури або фольклору майже кожен згадає Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Панаса Мирного, Миколу Гоголя, Олену Пчілку та інших. Тобто тих, з творчістю кого ми знайомі ще зі школи. Навряд чи хтось із широкого загалу зможе щось сказати про М. Т. Симонова – українського етнографа, фольклориста, письменника і педагога, укладача і видавця одного з найповніших і найавторитетніших зібрань-антології українського усного фольклору малих жанрів (прислів'я, приказки, загадки тощо). А до того ще і наш земляк, якому виповнюється 200 років.

 Номис  народився 17 (29) листопада 1823 року в козацькому селі Заріг на Полтавщині на хуторі Терентія Симонова. Батько другої дружини Терентія Семеновича Симонова був турок, не козак. Якось російський купець Єфимов взяв у полон турченя, назвав його Василем, виховав і віддав за Василя свою доньку. Від того шлюбу знайшлася Марія Василівна Єфимова – мати М.Т. Симонова.

Протягом життя збирав цінні матеріали про народний побут, звичаї та обряди, записав чимало зразків усної народної творчості. Свої праці Матвій Симонов підписував «М. Номис» — цей псевдонім утворений від частини (без -ов) справжнього прізвища, прочитаного у зворотному порядку і абревіатури імені письменника і фольклориста. Якщо слово Симон прочитати навпаки, отримаємо Номис. Саме під таким ім’ям він і відомий широкому загалу.

Діапазон творчої діяльності М. Т. Симонова був надзвичайно широкий: він і письменник, і діалектолог, і видавець, помічник П. Куліша у виданні українських книжок.

8 січня 1901 р. у м. Лубни упокоївся 77-річний Матвій Терентійович Симонов.





 

Коментарі