Музична панорама «Незабутня квітка України».

Народ співучий і душа пісенна,

Талантів море та такого не було:

Народжена в Америці і тілом іноземна,

А українство в ній вершини досягло.

Григорій Божок 


 4 квітня, відомій американській співачці українського походження Квітці Цісик виповнилося б 70 років. На жаль, оперна і блюзова співачка, яка все життя популяризувала українську культуру, пішла з життя в 1998 році.

Квітка Цісик (Квітослава-Орися Цісик) — донька післявоєнних емігрантів із Західної України, яка народилася і прожила все життя в США. Голосом Квітки захоплювався весь американський шоубізнес. Артистка працювала з Вітні Х’юстон, Майклом Джексоном та іншими світовими зірками. Пісня You Light Up My Life (Ти осяюєш моє життя), яку Цісик виконала в однойменному фільмі, отримала Оскар, Золотий глобус і була номінована на Ґреммі.

Усіх досягнень Квітки Цісик не злічити. Але в рідній Україні співачку почули переважно після її смерті. Два україномовних музичні альбоми, які Квітка випустила власним коштом, популярні досі. Варто зазначити, що в 1990 році обидві платівки були номіновані на премію Ґреммі в категорії «сучасний фолк».

В Україні Квітка Цісик була лише раз — у 1983 році співачка приїхала з мамою до Львова, але поїздка була фактично таємною, оскільки в Радянському Союзі на творчість Цісик, в репертуарі якої були пісні про УПА та січових стрільців, в той час існувала заборона.

Вчергове приїхати на рідну землю Квітка Цісик планувала після здобуття Україною незалежності. Артистка мріяла організувати в Україні концерт, але цій мрії так і не судилося збутися. Після тривалої боротьби з раком 29 березня 1998 року, не доживши 5 днів до свого 45-річчя, Квітка померла вдома в оточенні сім'ї.

Нашим читачам ми презентували книгу присвячену Квітці Цісик.

"Журавлі відлетілі: есеї про Квітку Цісик та її рід" Роман Горак.

Коли загорівся ліс і, рятуючи життя, птахи вимушені були покинути його, то летіли вони до води й несли звідти в своїх маленьких дзьобиках краплі й кидали їх у вогонь. Їм казали: для чого це робите? Пожежу не загасите і самі загинете. Нехай так, але не носити воду і не допомагати гасити вогонь ми не можемо, – відповідали ті. У цій книзі – розповідь про одну з тих пташок, яка своїм голосом лікувала всіх зболених і стужених за втраченою Батьківщиною. Тих, хто відлетів журавлиним ключем на чужину і вже не зміг повернутись, і тих, хто залишився вдома… Її ім’я – Квітка Цісик, що вже стала легендою України. Про неї та про її рід ця книжка.



Коментарі