Літературне рандеву «Всьому початок є любов

 


14 лютого. День Святого Валентина. День червоних сердець та цукерок. 

Хтось не приймає це свято, хтось скуповає червоні сердечка. Стрічки соціальних мереж яскравіють привітаннями, квітами та закликами дарувати книжки. Адже на цей день також припадає – Міжнародний день дарування книжок.

А ми – бібліотекарі, користуючись такою гарною нагодою та підлаштовуючись під бажання наших читачів, об’єднали ці свята.  І  в цей чудовий сонячний день відбулося літературне рандеву «Всьому початок є любов!» та акція «Подаруй книгу бібліотеці».

 День святого Валентина (Свято Закоханих) - це дуже тепла і ніжна подія, яка об’єднує всі пари на Землі. Важливим атрибутом свята вважається особлива листівка “валентинка”. Часто їх виготовляють у формі серця та зображують на них милих звірят або ангелочків. 14 лютого у світі відбувається велика кількість освідчень у коханні та пропозицій руки і серця.

Свято виникло дуже давно і бере свій початок від язичницької події, яка носила назву Луперкалія. У Давньому Римі цього дня шанували бога Фавна (його ще називали Луперком), який був захисником пасовищ і лісів. Всередині лютого римляни спочатку очищували свої оселі, а потім посипали підлогу пщеницею і сіллю. Вважалося, що Луперкалія – свято родючості. Дитяча смертність в ті роки була дуже високою, а тому воно мало особливо велике значення.

В свято Луперкалії жерці приносили богам жертв, зокрема, кіз (для родючості) і собак (для очищення духовного). Шкіру тварин нарізали смужками, вимочували у воді, утворюючи батоги. Ними шмагали всіх молодих дівчат, які зустрінуться на шляху. Жінки охоче підставлялися під удари, адже вважалося, що після цього обов’язково завагітнієш.

А ще всі неодружені повинні були створити пару для продовження роду. Часто це були зовсім незнайомі люди. Існувала навіть своєрідна лотерея. Жінки писали своє ім’я на клаптику паперу і кидали його до високої урни. Чоловіки діставали клаптики і повинні були створити пару з тою жінкою, чиє ім’я витягнули. Всі святкові дні можна було провести у веселощах та коханні. А якщо союз виявиться вдалим, то навіть створити справжню сім’ю.

Луперкалія було дуже популярним святом, а тому люди не хотіли від нього відмовлятися навіть з приходом християнства. 496 року наказом очільника Римської церкви Папи Геласія I ця еротична подія була скасована.

Але людей це не влаштовувало. Тому, за легендою, було створено нове свято – день святого Валентина. Він був християнським священником, якого стратив імператор Клавдій II. Правитель вважав, що чоловіки стають кращими воїнами, якщо не одружуються. Тому ним був виданий закон, згідно з яким воїни не могли створювати сім’ї. Але навіть імператор не міг заборонити кохання, тому чоловіки одружувалися на своїх других половинках таємно. А вінчав пари саме святий Валентин. В середині лютого 270 року імператору стало про це відомо і він наказав заарештувати та стратити священника.

 






 А ще 14 лютого святкують Міжнародний день дарування книг. Подія з’явилася в США 2014 року, коли власниця сайту, де продавались дитячі книги, Еммі Бродмур поділилась ідеєю добровільного обміну книгами. Мета цього свята – зацікавити людей новими книгами, а також посилити інтерес до бібліотек. 14 лютого прийнято дарувати книги своїм друзям, близьким та просто знайомим. Цікавий факт: найважча у світі книга “Суперкнига” має вагу 253 кг. Її довжина перевищує 3 метри.

Ми щиро вдячні всім нашим читачам, що не забувають дарувати нашій бібліотеці ці чудові книги.



 

Коментарі