Виставка – гуморина «Краще сміятися, ніж плакати».

Незважаючи на нашу гірку історію, ми завжди посміхалися. Навіть після страшних сталінських репресій і Голодомору, й у роки Другої світової війни українці посміхалися. Це помітив відомий американський письменник, Нобелівський лауреат Джон Стейнбек, коли видав у Нью-Йорку (США) свої щоденники з враженнями від повоєнної України (John Steinbeck. A Russian Journal. — New York: Viking, 1948). Наведемо два уривки з цієї книжки (переклад Романа Колісника): «Хоч Київ зруйнований, а Москва — ні, люди в Києві не такі мертвячо понурі, як у Москві. Вони не ходять похилені, а випрямлені, на вулицях чути сміх»; «Ми пішли в поле, де жінки й діти збирали огірки... Все поле занеслося сміхом. Це були жваві, приязні люди».

  Письменник-гуморист Роман Колісник (Торонто, Канада): «Український гумор, як і український народ, не мають собі рівня, бо українці мають найкраще вироблене почуття гумору — одне із одного сміються за всіх обставин, і тому їх так довго б’ють, і ще досі не можуть добити — і не доб’ють». Здається, це не лише іронічно, а й оптимістично...

  Достатньо було один раз сказати “російський військовий корабель..” — і все! І тепер уже нічого не можна з цим зробити. Тепер уже завжди, скільки б не існував російський військовий корабель, на якому би флоті (чорноморському, тихоокеанському, балтійському) він би не йшов, що б на цьому кораблі не було, хоч ядерні боєголовки, від все одно йтиме за тим самим напрямком. Цього вже змінити не можна.

  Коли ми насміхаємося з ворога, проявляємо «оборонну злість», на яку маємо повне право.

 Гумор, жарти, підколи, меми — це частина культурного коду нації, який ми пишемо прямо зараз. Пишемо прямо зараз і нашою кров'ю, і літерами, і всеукраїнською люттю. Цигани і трактор, паляниця і полуниця, сьома серія Чорнобаївки  — то все величезний пласт нашої національно-визвольної боротьби, який тут і зараз ми вписуємо в новітню історію незалежної України. 

                      Тож смійтеся, чорнобриві, 
        та над москалями.
Слава Україні!




 

Коментарі