Година корисних порад «Вода – еліксир життя».

Жива вода дає життя

Всьому живому в світі.

Якщо живе жива вода,

Тоді земля у цвіті.

Не треба вибухів війни,

Живи жива водице,

Для праці хай ростуть сини,

І жито колоситься.

Любов Забашта

Щороку  22 березня  світова спільнота відзначає  Всесвітній день води, який є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів. Цього року Всесвітній день води пройде під гаслом «Станьте тими змінами, які ви хочете бачити у світі» і буде спрямований на вирішення проблем із водопостачанням  та  якістю  води, яку споживає людство. Мета свята – звернути увагу світової спільноти на проблему забруднення водних ресурсів, швидке зменшення запасів питної води.

  Протягом минулого року українці особливо відчули цінність чистої води, оскільки багатьох людей було позбавлено доступу до питної води. Війна між Україною та Росією вже призвела до тяжких екологічних наслідків щодо водних ресурсів та управління ними, наявності та якості прісної води для цивільного населення. Багато водних інфраструктур, таких як дамби на водосховищах, мости, системи водопостачання та очищення води, були пошкоджені або зруйновані чи зараз знаходяться  під  загрозою  військових  дій.

  Вода на нашій планеті відіграє таку ж саму роль, як і кров у людському організмі. Вода з’єднує різні компоненти природи і перетворює їх в єдину систему. Так, всі живі істоти складаються з води, у риб в організмі налічується 80% води, в огірках – 95%, в кавуні –  96%, а найбільше води знаходиться в медузі – 99%. Крім того, в природі взагалі не існує хімічної сполуки Н₂O в чистому вигляді. Це універсальний розчинник, що розводить все. Можливо, саме вода є еліксиром безсмертя, бо саме вода здатна подарувати життя маленькому зернятку, з якого виростає пишне колосся.

  Людина може iснувати без їжi, але без води загине за десять днiв. В органiзмi людини вода становить 80% загальної маси тiла. Вона мiститься у м’язах, кiстках, кровi, печiнцi, селезiнцi.

  У води немає кольору, смаку, запаху. У неї нульова калорійність. У воді вражаючим чином одночасно поєднується простота і складність. Вона має всього 3 атома: 2 – водню і 1 – кисню. Але вчені, навіть знаючи, з чого складається вода, досі не можуть зрозуміти, як вони між собою взаємодіють. Для них це як і раніше справжня загадка. Одне ясно точно: значення води величезне, так як без неї просто б не було ніякого життя.

  Вода – важливий елемент життя. Без неї не було б людей, тварин, рослин. Навіть мікроскопічні бактерії просто не вижили б без цієї дивовижної рідини.

  Без води не було б ніякої екосистеми (тварин, птахів, рослин). А яким би без неї виявився клімат – і зовсім складно уявити. Все життя, яка є на планеті, багато в чому сформована саме завдяки воді. 

  Бережіть воду, яка тече з водопровідного крана, хлюпочеться у річках і джерелах!

  Економне використання води – це турбота про всіх людей, які живуть поряд з нами і житимуть після нас!

  Охороняти водойми – це те саме, що оберігати життя на Землі, піклуватися про її красу, серед якої живуть люди і багато інших живих істот!



 

Коментарі