Літературно – творче досьє «Наталя Забіла – майстриня дитячої казки»


Наталя Львівна Забіла народилася 5 березня 1903 року в Петербурзі у дворянській багатодітній родині з великими мистецькими традиціями. У цій родині любили й цінували художнє слово, музику, малювання,змалку привчали всіх дітей — а їх було семеро —малювати, складати вірші, вигадувати казки. Для Наталі це стало справою всього життя.

З дитинства вона писала вірші, казки й оповідання. Писала, як пізніше зазначила, «сама для себе, не надаючи серйозного значення цій справі й аж ніяк не гадаючи робити з цього свою основну професію».

 Наталя Забіла подарувала дітям майже двісті книжок. Наталя Забіла була автором підручників «Читанка» для другого класу (1933) і «Читанка» для третього класу (1939), які перевидавалися кілька разів.

   1917 року сім’я майбутньої письменниці переїхала в Україну, де поселилася поблизу міста Харкова в невеличкому селищі Люботин (нині місто).

   Ще 16-річною Н. Забіла почала працювати вчителькою, згодом закінчила Харківський інститут народної освіти.

Персонажі збірок 1930-х років, зокрема «Про Тарасика й Марисю» (1930) та «Ясоччина книжка» (1934), мають реальних життєвих прототипів: вони були написані для власних дітей та про них, дітки Ясочка, Галинка,Тарас, Маринка.

Наталя Забіла – померла 6 лютого 1985 року в Києві, проте залишиться на все життя в людській душі Наталя Забіла — поет, казкар, драматург.

Наші юні читачі і зараз з захопленням слухають казочки улюбленої казкарки нашого покоління. 



 

Коментарі