Година народознавства «Прохаємо Покровоньку від лиха нас укрити».


Покрова Пресвятої Богородиці.

Згідно з легендою саме цього дня військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу православне місто Констянтинополь і намагалося його захопити. Мешканці міста пішли до храму і гаряче молилися, просячи Господа та Діву Марію відвернути лихо від них. Раптом Богородиця з'явилася в небі перед людьми і вкрила місто своєю покровою, яку тоді називали омофор. Після цього люди стали невидимими для ворогів.

Один з переказів навіть розповідає, що Аскольд та його дружина були так сильно вражені цим чудом, що відразу перестали атакувати, прийняли святе хрещення і відтоді сповідували християнство.

В Україні історія цього свята має глибокі корені. Хоча його запровадили ще за часів хрещення Київської Русі, проте найбільше почали шанувати Богоматір в XII столітті.

Найстарішою церквою на території України, яка була зведена на честь Покрови Пресвятої Богоматері, вважається Покровська церква, що розташована в селі Сутківці в Хмельницькій області. Її побудували 1467 року як фортецю.

Саме Покрова Пресвятої Богородиці вважалася найбільшим святом серед запорізьких козаків. Вони збудували чимало храмів, присвячених цій важливій події. 14 жовтня козаки традиційно обирали нового отамана.

  Церква з глибоким благоговінням шанує Пресвяту Діву Марію, звеличену Богом за ангельську чистоту, глибоке смирення й найбільшу святість. У небесній славі, де Божественне світло передається від одного ангельського чину до іншого, Пречиста Богородиця займає найближче до Престолу Божого місце й називається Церквою «Чеснійшою від Херувимів і славнійшою без порівняння від Серафимів».

Свято Покрови Пресвятої Богородиці можна впевнено назвати святом Діви Марії – нашої духовної Матері. Це свято вказує на важливу рису її духовного материнства – милосердя. У цей день Церква звертається до Неї такими словами: „Пречиста Богородице! Ти для скорботних – велика заступниця, негайна помічнице, спасіння та опора людства, море милосердя, джерело Божої мудрости, покров для світу”. А пізніше додає: „Тому покровом своєї милости покрий Церкву і ввесь народ”.

Наші учасники клубу за інтересами «Лазірчаночка» з великою шаною згадали історію цього свята, та щирою молитвою звернулися во Пресвятої Богородиці. Нехай закриє  Матінка всю нашу Україну від ворогів і збереже народ наш.



 

Коментарі