Літературний калейдоскоп «Смуток і сміх Чарльза Діккенса».

 


Народився майбутній письменник у Портсмуті 7 лютого 1812 року.

Один з найкращих англійських письменників XIX століття змалечку пізнав життя у злиднях. Тяжкі умови існування не дозволили Діккенсу отримати освіту, проте саме життєвий досвід допоміг письменникові досягти матеріального добробуту. Вже перші романи Діккенса принесли йому всесвітнє визнання.

Незважаючи на жебрацьке життя, Діккенс — письменник-оптиміст. Почуття гумору не зраджує йому ніколи. Одним із найкращих гумористичних романів автора є "Посмертні нотатки Піквікського клубу".

Різдвяні оповідання склали цілий цикл сентиментально-фантастичних творів з повчальними елементами. Найкращим оповіданням циклу є "Різдвяна пісня у прозі", де зображене фантастичне перетворення бездушного капіталіста Скруджа у найдобрішого "різдвяного" діда.

Світове визнання "тримали також гумористичні частини роману "Наш спільний друг", присвячені сатиричному зображенню родини Подснапів, яка уособлювала собою лицемірство та самозадоволену респектабельність вищих класів Англії.

Діккенс завжди виступав проти капіталізму та буржуазного устрою. Він виводив у своїх творах персонажів, які мали найкращі людські якості, тяжкі випробування завжди проходили для них з долею гумору, який допомагав їм долати усі перешкоди на шляху до щастя та добробуту.

Ч. Діккенс розгортає в своїх творах широку панораму дна суспільства. Холодні сірі нічні лондонські вулиці, в яких не знайдеш прихистку; брудні й смердючі лігвища – обитель усіх пороків. Ця атмосфера теж виховує. І не в усіх стає мужності протистояти брудові, котрий панує довкола. Голод і приниження часто примушують маленьких людей хитрувати, брехати і зраджувати. Жорстокість світу породжує жорстокість дитини.

Саме це хвилює письменника, який свідомо оголює найстрашніші виразки англійського дна, бажаючи звернути на них увагу суспільства. Писменник вважає, що проблема виховання людини – справа усього суспільства.

Гумор – невід’ємна риса творчості автора і має багато відтінків: від ледь помітної усмішки до найтоншої іронії, від дотепної гри слів до невибагливого побутового жарту, від смішних ситуацій до шаржованих і комічних персонажів, які, попри всі свої недоліки, втілюють у собі оптимістичний погляд письменника на людські якості.

Чарлз Діккенс був цікавою і неординарною особистістю. Письменник вирізнявся дивацтвами – захоплювався гіпнозом, входив в транс, спілкувався з героями своїх творів, інколи відчував ефект дежавю. Однією з найулюбленіших розваг письменника були походи в паризький морг, де виставлялися невпізнані тіла. До всіх предметів, з якими працював, Діккенс торкався три рази, він вважав, що це принесе йому удачу. Митець завжди спав головою на північ і свої видатні твори він теж писав, сидячи обличчям на північ. Кожні 50 рядків написаного запивав ковтком гарячої води.

Ненавидів пам’ятники і в своєму заповіті заборонив, щоб йому зводили які-небудь статуї.

Чарльз Діккенс був батьком 10 дітей – 7 синів і 3 дочок.

Чарльз помер від інсульту 9 червня 1870 р.





Коментарі