Година пам’яті «Як вічний біль Афганістан»

 

 

Будь-яка війна – це катастрофа для людства. Вона нехтує найбільшою цінністю на землі – людським життям.

     П’ятнадцяте лютого 1989 року для багатьох став днем, коли закінчився рахунок втрат наших солдатів, військовослужбовців. Важкий, сумний підсумок. Багато матерів і батьків не дочекалися своїх синів, котрі не сказали – “Мамо, я живий…”.

       Правда про Афганську війну… Вона різна. Нерідко хвороблива і гірка. 31 рік що пройшов, об’єднав колишніх бійців-інтернаціоналістів у одну родину, де біль одного віддається болем в інших, а радість стає загальним почуттям.

         Україна втратила близько 4 тисячі молодих хлопців, 6 тисяч стали інвалідами, ще 72 залишилися в полоні або пропали безвісти.

         Не відболить це горе, не виплачеться і не відпечалиться на нашій землі, допоки житимуть батьки, брати і сестри, вдови і діти підступно винищених у горах Афганістану синів України.    

   620 тисяч громадян України пройшли дорогами афганської війни. Загальні людські втрати в Афганістані склали 14 тис 433 чоловіки.

Наші лазірчани теж виконували свій військовий обов’язок в чужій країні.

Ми щиро шануємо їхню мужність.

 Нині в Україні живе 150 тис. колишніх воїнів-афганців. Те покоління знає ціну життя, дружби, єдності, воно зберегло військову відданість і братерство. Ще досі тим, хто пройшов крізь афганське пекло, сниться, як горіли небо і земля, нестача води і гарячий пісок навкруги, або гори, в яких не пройти. Ковток води цінувався, як золото. 

 Найвищою нагородою для тих, хто вцілів, є життя, а для загиблих – пам’ять. Ми низько схиляємо голови перед матерями і вдовами воїнів, які героїчно загинули. Нашим воїнам-афганцям бажаємо миру, душевного спокою, злагоди, щастя, добробуту в нашому великому домі – Україна. 




Коментарі