Літературна перлина «Патріотизм і вишукана інтелігентність Є. Гребінки»


 

Сьогодні ми вшановуємо нашого земляка, якому виповнюється  210 років, Євгена Павловича Гребінку.

Світовi  естраднi дiячi, на неофіційному конкурсі,  спробували визначити три естрадні романси,  найпопулярніші у ХХ столітті. Перше місце віддано іспанському романсу «Бесаме мучо» («бесаме мучо» перекладається як «пригорни мене міцніше»), а на другому місці —  романс «Черные очи». Цей старовинний «циганський» романс, текст якого перекладено практично на всі основні мови світу, став мало не візитівкою російської культури. Тим часом написав його… наш українець Євген Гребінка.

 Євген Павлович Гребінка прожив коротке життя - всього 36 років. Та за недовгий вік він встиг зробити собі ім’я і в українській, і в російській літературі, створивши поетичні та прозаїчні шедеври. За 15 років літературної діяльності Гребінка надрукував понад 50 повістей, романів і оповідань. На сьогодні серед найкращого в його в лiтературнiй спадщинi, звичайно байки (всього 27 ), якi є шедеврами українського байкарства. Деякі його ліричні вірші поширилися в народі, живуть і в наш час як пісні і романси.

 В історії української культури Євген Гребінка залишився не тільки як видатний байкар, а і як щирий учасник у вирішенні Шевченкової долі, коли брав участь у викупі його з кріпацтва та допоміг вперше видати «Кобзар» (1840) книги, що створила цілу епоху в духовному житті України.

Байкарська спадщина  є найціннішою частиною його творчого доробку. Український поет створив зразки тієї реалістичної віршованої байки, що стала своєрідним еталоном цього жанру в подальшому розвитку української літератури. У своїх байках Євген Гребінка піднімав найболючіші проблеми того часу. Його твори наповнені прогресивними ідеями, і тому мали величезний успіх серед читачів. У переважній більшості своїх творів байкар висміює вади кріпосницького суспільства.

 Ще одна яскрава грань творчості Гребінки є його лірична поезія українською та російською мовами. Гребінка-лірик чарував читачів багатством і красою українського слова. Чимало його творів увійшли в золотий фонд класичної поезії. Вірші Гребінки фонетично милозвучні, композиційно вишукані, інтонаційно й жанрово різноманітні. Чільне місце в них посідає мотив палкого, глибокого, ніжного кохання, переважно нещасливого. У романтичному ключі оспівується вічно красива природа, здатна окрилити людину. Наскрізним у його поезії є почуття патріотизму, гордості за свій народ, його героїчне минуле.

 Євген Гребінка був серед тих, хто починав упроваджувати в українську літературу народну мову («мужицьку мову», як тоді багато хто називав її). Відомий письменник, історик і публіцист Микола  Костомаров  писав, що Гребінка «первый отошел от прежнего пародического направлення: этот даровитый писатель, сознавая, что слово, которым потешали публику Котляревский и Артемовский, вовсе не искаженное наречие русского языка, а язык, данный судьбою в удел 12 миллионам народа, хотел в своих сочинениях показать способность его к развитию и богатство».

 Твори Євгена Гребiнки - одного з обдарованих і освічених письменників свого часу, перейняті гуманністю почуттiв, благородством поведінки провідних героїв, патріотизмом,  сприяють утвердженню правди і добра.

 


Коментарі