Виставка одного автора «Дорослий, який любив гратися плюшевим ведмедиком».



Алан Олександр Мілн народився 18 січня 1882 року в Лондоні. З дитинства мріяв стати письменником. Навчався в приватній школі, власником якої був його батько. У цій школі викладав Герберт Уеллс. Мілн закінчив Трініті-коледж Кембриджа, де спеціалізувався в математиці.

Був учасником Першої світової війни як офіцер британської армії, а потім багато років присвятив роботі в редакції англійського гумористичного журналу Punch і став асистентом редактора. Мілн писав оповідання, вірші, які були досить популярні. Але прославився на весь світ він завдяки казкам про ведмедя з тирсою в голові — Вінні-Пуха.

Історія одного з найвідоміших казкових персонажів XX століття Вінні-Пуха почалась 21 серпня 1921 року, коли письменник Алан Александр Мілн подарував своєму синові Крістоферу Робіну плюшевого ведмедя на день народження. Крістоферу Робіну в цей день виповнився один рік.

 
Казки про Вінні-Пуха та його друзів Мілн розповідав синові на ніч. Героями цих історій стали іграшки хлопчика і він сам. У 1926 році вийшла перша книга про Вінні-Пуха, а через два роки — друга під назвою «Будинок на Пуховому узліссі».

П’ятачок насправді був іграшкою Крістофера Робіна, подарованою сусідами, а ослик Іа-Іа, як і сам Вінні, був подарований батьками. Ця іграшка була позбавлена ​​хвоста самим Крістофером Робіном в процесі ігор, що і послужило приводом для Мілна-старшого зробити ослика самим похмурим і сумним героєм.

Кенга з Ру і Тигра, які в оповіданнях про Вінні-Пуха з’являються дещо пізніше, були куплені батьками Крістоферу Робіну вже спеціально, щоб урізноманітнити історії.

Єдиними, кого у Крістофера Робіна не було, були Сова і Кролик, саме тому вони в історіях постають як реальні звірі, а не як іграшки.

Алан Олександр Мілн написав для свого сина та інші твори. У нього вийшла збірка «Історії про Крістофера Робіна», «Книга для читання про Крістофера Робіна», «Історії до дня народження про Крістофера Робіна» і навіть така цікава книжка, як «Алфавіт Крістофера Робіна». Крім цих, він написав інші невеликі дитячі твори.

Проте про Вінні-Пуха Алан Мілн уже не писав. Він навіть сердився, коли його про це просили, і казав: «Якщо чоловік одного разу написав про поліцейського, від нього так все життя і вимагатимуть, щоб він писав лише про поліцейських».

Все пояснювалося тим, що Крістофер виріс і Мілн перестав складати йому казки. А писати їх для інших дітей він чомусь не захотів. Але це було помилкою письменника, бо інші його твори успіхом не користувалися.

Літературний успіх покинув Алана Мілна, коли йому було всього сорок вісім років. Незабаром його ім'я стали згадувати лише як автора Вінні-Пуха. У цій якості він відомий і досі.

 



Коментарі