Літературний портрет «Співець української душі»

 

Моє серце завжди належатиме священним місцям моєї батьківщини.

М. Гоголь

Микола Гоголь – постать, яка залишила величезний слід як в українській, так і в російській літературах. Письменник-психолог, письменник-драматург, письменник-реаліст, письменник-містик полонив серця своїх сучасників, став каменем спотикання українських та російських літературознавців усіх часів.

Хто він, цей українець, що писав російською мовою, кохаючи рідну Україну?   Його сучасники, які вперше прочитали М.В.Гоголя, були зачаровані його словом, простим і влучним, страшним і містичним, дотепним і жартівливим, правдивим і безкомпромісним. Герої знаменитого українця були виписані з такою щирістю, що читач з насолодою споглядав як чесного і доброго, так і підлого          й           жалюгідного          героя.

 Мова його творів – то мова України, краю, де він народився і виріс. Твори Гоголя переповнені українськими словами: бандура, баклага, батіг, вояка, винниця, галушки, діжа, добродій, повітка, пошапкуваться, пищик, ясочка, стусан, сукня… Природа України зачарувала Гоголя, і він отримував величезну насолоду і задоволення, просто упивався красою, описуючи Дніпро, ніч, степ…

Гоголь досі залишається нерозгаданою загадкою. Його переслідувала містика, і після його смерті залишились більше питань, ніж відповідей. Вони дозволяють поглянути на творчість улюбленого письменника з абсолютного іншого боку, спробувати пояснити якісь протиріччя, невідповідності та побачити його не ідолом, а простою, неймовірно тонкою і талановитою людиною.

Гоголь відчував пристрасть до рукоділля. В’язав на спицях шарфи, кроїв сестрам сукні, ткав пояси, до літа шив собі шийні хустки.

Він любив готувати і пригощати друзів варениками та галушками. Один з улюблених його напоїв – козяче молоко, яке він варив особливим способом, додаючи ром. Це куховарство він називав гоголем – моголем та часто, сміючись, говорив: «Гоголь любить гоголь – моголь!»

Сучасні фахівці в галузі психіатрії проаналізували тисячі документів і прийшли до абсолютного певного висновку про те, що ніякого психічного розладу у Гоголя не було. Можливо, він страждав на депресію, і якби до нього було застосовано правильне лікування, великий письменник прожив би набагато довше…


Коментарі